Hoe voorkom je het slachtoffer te worden van internetoplichters?

Geplaatst op

Internetcriminelen zitten nog altijd in grote getalen achter je persoonlijke gegevens aan. Ze gebruiken diverse manieren om deze gegevens te achterhalen en je op te lichten. In deze blog kijken we naar een aantal vormen van online oplichterij en hoe je jezelf én je computer kunt beschermen tegen dergelijke praktijken.

Wat voor internetcriminelen zijn er?

Een van de populairste vormen van internet-oplichterij is het versturen van frauduleuze e-mails. Deze mailtjes variëren in schadelijkheid. Zo heb je bijvoorbeeld spamberichten waarbij je iets moet downloaden. In deze bestanden zitten dan virussen verborgen die je computer infecteren en het bijvoorbeeld onmogelijk maken om bij bepaalde bestanden te komen, of bijhouden wat je typt. Andere vormen zijn mailtjes die lijken alsof ze van populaire services zijn. Denk aan Apple of PayPal support, of zelfs DHL pakketservice. Hoewel ze niet altijd om dezelfde gegevens vragen, is het doel vrijwel altijd om betalingsgegevens in handen te krijgen.

Maatregelen tegen internetcriminelen

Een deel van de maatregelen worden gelukkig automatisch genomen door je mail-provider. De spamfilters worden continu bijgewerkt om dergelijke mails in de spam-map te laten belanden, waarbij ze na een tijd automatisch worden verwijderd. Mocht dit niet het geval zijn, let dan altijd op de volgende zaken:

Kijk naar het e-mailadres. Hoewel de afzender misschien wordt weergegeven als ‘Apple support’, is het daadwerkelijke adres vaak overduidelijk niet van bijvoorbeeld Apple zelf. Is het een aparte accountnaam, zoals een reeks willekeurige tekens? Dan is het uiteraard spam.

  • Kijk naar de tekst zelf. Over het algemeen zijn dergelijke mails in het Engels, maar staan ze ook vol met spelfouten. Dit is een goede indicatie dat het een frauduleuze mail is.
  • Controleer de link. Je moet vrijwel altijd op een link klikken bij dergelijke mails. Voordat je erop klikt kun je met je muis op de link gaan staan om te zien wat de achterliggende website is. Vaak is meteen duidelijk dat dit niet de website is waar je normaal naartoe zou gaan om in te loggen. Dit is vooral het geval bij betaalverzoekjes die tegenwoordig eenvoudig verstuurd kunnen worden!
  • Installeer extra anti-virus software. Door het installeren van extra beveiligingssoftware kun je de spam die je ontvangt vaak al terugdringen.

Is je computer toch geïnfecteerd?

Als je op een gegeven moment toch het slachtoffer bent geworden van een internetcrimineel en je computer geïnfecteerd is met een virus, dan kun je een aantal zaken doen. Er zijn diverse bedrijven die je computer kunnen opschonen en de virussen kunnen verwijderen. Neem bijvoorbeeld Computer expert.nl. Dit bedrijf verzorgt computer reparatie in Leeuwarden, maar kan door heel Nederland ook op afstand kijken wat het probleem is. Op het moment dat je betaalgegevens achterhaald zijn is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank, al is de kans groot dat ze dat ook uit zichzelf doen bij opmerkelijk betaalverkeer.

Gerelateerde berichten

Hoe optimaliseer je jouw ‘Google Mijn Bedrijf’ voor lokale vindbaarheid?

Voor lokale bedrijven is Google Mijn bedrijf een belangrijke, eenvoudige en gratis tool die je in kan zetten. Maar wat is dit precies, waarom werkt...

Lees meer

Over ons

We zijn toegewijd aan het verkennen van de grenzen van innovatie in de wereld van computertechnologie. Onze passie voor technologie en ons verlangen om anderen te informeren en te inspireren, liggen aan de basis van dit platform. We geloven dat kennis de sleutel is tot het begrijpen en omarmen van de toekomst, en we zijn vastbesloten om die kennis met jou te delen.

Contactgegevens

Via info @ bitrey.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden